letselschade

Overlijdensschade

In sommige gevallen kunnen bepaalde nabestaanden aanspraak maken op een vergoeding van overlijdensschade. Je kunt aanspraak maken op deze vergoeding als het overlijden van je dierbare is veroorzaakt door een derde, zoals bij een medische fout, een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, maar ook bij een misdrijf.

Gederfd levensonderhoud

Onder overlijdensschade vallen enerzijds de uitvaartkosten en anderzijds het gederfd levensonderhoud. Bij het berekenen van de overlijdensschade wordt gekeken naar de financiële behoefte van de nabestaanden. Volgens de wet heeft slechts een beperkte kring van mensen die dichtbij de overledene stonden recht op overlijdensschade;

  • echtgenoten en geregistreerde partners;
  • minderjarige kinderen;
  • andere bloed- en aanverwanten die door de overledene werden onderhouden of daar aanspraak op hadden, zoals bijvoorbeeld ouders, grootouders, broers en zussen, meerderjarige kinderen, stiefkinderen, kleinkinderen, schoonkinderen;
  • degenen die met de overledene in gezinsverband samenwoonden en in wiens levensonderhoud de overledene bijdroeg door middel van een gemeenschappelijke huishouding.

Financiële behoeften nabestaande

Bij de begroting van de overlijdensschade zal per persoon beoordeeld moeten worden wat de financiële behoefte van de betreffende nabestaande is. De begroting van overlijdensschade is dan ook zeer complex en gebeurt doorgaans door middel van inschakeling van een speciaal rekenbureau.

Affectieschade

Als een dierbare ernstig letsel oploopt of overlijdt door de schuld van een ander kun je sinds 1 januari 2019 aanspraak maken op een vergoeding van smartengeld. Dat noemt men affectieschade. Het gaat hier vooral om een symbolische erkenning en genoegdoening voor het leed dat de nabestaanden is aangedaan.

De kring van gerechtigden is beperkt tot de partner, ouders en kinderen van de gekwetste en andere personen die in een nauwe persoonlijke relatie tot de gekwetste staan. Afhankelijk van jouw relatie tot de ernstig gewonde of overledene kun je op het moment denken aan een vergoeding van € 12.500,00 tot € 20.000,00. Het gaat hier om vaste bedragen die zijn vastgesteld in het Besluit vergoeding affectieschade.

Op zoek naar een second opinion?

Als je twijfelt of jouw huidige belangenbehartiger jouw letselschadezaak op de juiste manier behandelt, help ik jou graag met behulp van een second opinion of overname van de behandeling van jouw zaak. Tijdens het gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken wij jouw zaak en vertel ik graag wat ik voor jou kan doen.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Ik help jou graag met het verhalen van de schadevergoeding waar jij recht op hebt, zodat jij je volledig kunt concentreren op jouw herstel. Tijdens het gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken wij jouw zaak en vertel ik graag wat ik voor jou kan doen.

Liever direct in gesprek?

info@christianletselschade.nl
+31 6 27440336
Bredaseweg 108 A, 4902 NS Oosterhout

waarom kiezen voor Christian?

Strijdlustig

Vastberadenheid drijft Christian. Hij zet door waar anderen stoppen, combineert creativiteit met scherpte, en blijft overtuigend pleiten voor zijn cliënten. Zijn veerkracht is jouw kracht.

Zorgvuldig

Deskundigheid en precisie vormen de basis van Christian zijn aanpak. Hij benadert elke zaak kritisch en realistisch, waarbij hij altijd streeft naar het beste resultaat voor zijn cliënten. Jouw vertrouwen is zijn verantwoordelijkheid.

Rust

Bij Christian Letselschade Advocatuur staat rust centraal. Hij biedt een toegankelijke en empathische benadering, zodat cliënten zich begrepen en ondersteund voelen. Zijn heldere communicatie en servicegerichtheid zorgen voor een prettige ervaring.